Al món rural, la cuina anava variant al llarg de lany, així com els diversos oficis i treballs per assegurar la supervivència de les llars. Les menges sadaptaven al temps i a la disponibilitat dels recursos, però també a la feina dels comensals. Els àpats anaven sempre lligats a les feines i les festes que marcaven el cicle de la vida: el Nadal, el Dijous Llarder i la Quaresma, la Pasqua, la transhumància, el segar i el batre, la festa major, la verema, Tots Sants
Era una cuina daprofitament, a foc lent, de xup-xup.
En el llibre, també hi trobareu excel·lents retrats vius de la vida quotidiana, així com els plats i les receptes, pas a pas, més escaients a cada temporada. I molts recursos culinaris: com fer conserves i confitures, fer pa de pagès, com selaboraven els formatges, loli doliva, el vi, els embotits, etc.
Finalment, volem fer memòria dels nostres orígens, de la Catalunya rural, dun conjunt de llegats transmesos durant generacions que no podem perdre, i que encara són molt útils.