Volum número 5 de lexitosa col·lecció de receptaris històrics de cuina catalana, Set Portes.
Conté els primers receptaris de lèpoca moderna, quan arriben per primer cop a Catalunya els aliments procedents dAmèrica, com el tomàquet, la patata o el pebrot. A partir daquest moment la cuina catalana farà un tomb per sempre.
El llibre presenta dos manuscrits diferents: el Llibre de cuina dEscaladei, i el Llibre molt apte per al govern de la cartuxa de Montalegre. El primer, pel seu contingut culinari i per les seves característiques, lhem de considerar representatiu de la cuina elaborada en el mo-nestir durant la segona meitat del segle XVI, representativitat que romandrà fins els primers anys del següent. En canvi, el contingut del manuscrit de Montalegre reflecteix la pràctica culinària de les darreres dècades del segle XVII i que encara es practicava en la segona dècada del segle XVIII. Aquesta seqüència ens permet observar una lenta dinàmica de can-vi dels sistemes alimentaris amb novetats significatives respecte dels productes i les elabo-racions.
Com en la resta de títols de la col·lecció, els manuscrits van acompanyats dels correspo-nents estudis històric, filològic i gastronòmic, a cura de Maria A. Pérez Samper, Jordi Ba-ges, Jaume Dantí, Marc Sogues i la Fundació Alícia.
A més a més, en tractar-se del primer volum corresponent a lèpoca moderna, conté un estudi extraordinari sobre els nous aliments americans a la cuina catalana.