Benvinguda a l'apassionant enfrontament entre dues grans figures del marxisme: E.P. Thompson i Louis Althusser.
A La misèria de la teoria, Thompson ens condueix a través d'una lluita intel·lectual enèrgica i palpitant. Després de deixar enrere la revista New Left Review, Thompson descobreix a París altres intel·lectuals europeus amb les mateixes preocupacions sobre l'hegemonia del marxisme althusserià. Així, immers en debats teòrics i polítics, decideix escriure un assaig que es convertirà en aquesta reveladora obra.
De forma metafòrica Thompson descriu el marxisme estructuralista com un núvol carregat de llagostes que amenaça tot el que cobreix. Les seves paraules destil·len passió i la seva crítica es dirigeix amb fervor a les idees que redueixen les dimensions humanes a simples circuits del capital. Aquesta és una confrontació èpica entre dues visions del marxisme que encara lluiten per conquerir les ments i els cors dels intel·lectuals i militants dabans i dara.
La misèria de la teoria és una obra que et transportarà a un món on lagonisme al si del marxisme ens mostra que les idees xocant entre elles ens ajuden a avançar en la lluita contra el capital mitjançant un debat teòric apassionant.
Thompson ens convida a construir el que Stuart Hall va anomenar un «marxisme sense garanties». Recelar de les actituds de tancament i de les dreceres teòriques, i recordar, com deia William Morris, que «Marx està del nostre costat, i no nosaltres del costat de Marx».
Va ser una influència clara entre historiadors catalans com Josep Fontana o Eva Serra.