El comportament humà contraposat al del món dels animals en una petita faula de gran nivell literari
Una magnífica obra plena de simbologia
El llibre de les bèsties forma part de El Llibre de meravelles (1287- 1289) i és la segona i darrera novel·la de Ramon Llull. Es tracta dun text relativament breu basat en la descripció de les maquinacions i de les intrigues de la guineu protagonista del relat, anomenada Na Renard, per fer-se amb el poder. Les lluites entre els animals i les seves actituds representen i satiritzen el món dels humans, amb una clara finalitat moral i alliçonadora, que intenta justificar la concepció aristocràtica de la societat i de la política defensada per Llull.
La història, amb dosis de gran moralitat, està escrita a partir de petites faules que permeten a Llull aprofundir la trama general de lobra.
Inclou versió moderna de lobra de Toni Sala.
Curador: Xavier Bonillo.
Ramon Llull
Va néixer a Palma, Mallorca, el 1232 i va morir el 1316. Es creu que la seva família pertanyia a la noblesa catalana que va acompanyar el rei Jaume I en la conquesta de lilla de Mallorca. Llull creix en un ambient de pluralitat religiosa, marcat per la subsistència de tres cultures, la musulmana, la bizantina i la llatina. Va ser teòleg, novel·lista, poeta i filòsof.
Va ser educat com un cavaller, i va tenir dos fills del seu matrimoni. Cap al 1263 té lloc un canvi considerable en la seva vida, arran duna sèrie dexperiències místiques. Llull abandona la seva posició social i es concentra en la vida religiosa preocupant-se especialment de la conversió dels musulmans.
En la línia de treballar per la conversió dels infidels escriu els seus primers llibres, entre 1273 i 1274, mentre les seves idees el porten a fundar un monestir de franciscans a Mallorca. El 1274 rep una revelació dorigen diví que li serveix per a concebre un sistema per a lestudi de la veritat. Daquesta idea surt lArt Lul·liana. La literatura serà un dels vehicles més utilitzats per Llull per difondre la seva Art.
Les seves principals obres són el Llibre dAmic e Amat, Arbre de filosofia damor, Llibre de les bèsties, Llibre dels mil proverbis, Fèlix, o Llibre de les meravelles i Blanquerna, entre daltres.