Després dels volums dedicats a la cuina dels Franciscans i a la dels Cartoixans, presentem el Llibre dels carmelitans. Una alimentació senzilla, sana i natural, basada en els productes i les tècniques de la cuina tradicional catalana, i amanida amb la saviesa antiga dels frares. Tot això es pot trobar en el receptari de Francesc del Santíssim Sagrament, carmelita des-calç originari de la ciutat de Reus, i cuiner a final del segle XVIII i principi del XIX.
Els receptaris conventuals han exercit la funció de compilar la cuina popular catalana i codificar-la i, a partir de les diferents instruccions o avisos, han difós novament aquest saber fer tradicional a través de les múltiples versions i còpies daquests reculls culinaris que es conserven i de les que shan perdut.
Catalunya compta amb una tradició culinària medieval prou reconeguda internacionalment i els seus escrits de cuina han estat objecte datenció tant per part de gastrònoms com de filòlegs. A aquesta recerca shan afegit darrerament els historiadors, els quals, a més, han incorporat tot un nou ventall de temes a lestudi dalimentació. La cuina catalana dels segles moderns ha estat eclipsada fins fa poc per lesplendor de ledat mitjana, però gràcies a ini-ciatives com la col·lecció de receptaris històrics set portes, això ja començat a canviar.
Moltes daquestes obres no pretenen més que oferir una relació de plats dinspiració monacal, i responen, sens dubte, a la demanda duna societat que cerca en aquesta cuina unes virtuts que lalimentació actual sembla haver perdut.
La raó que explica la proliferació de reculls gastronòmics díndole conventual cal cercar-la, doncs, en darrera instància, en els valors que satribueixen a la cuina dels religiosos, com ara ser simple, amb poc artifici, molt lligada als productes de la terra i darrel tradicional. També és percebuda com una pràctica culinària en què la senzillesa dels productes senriqueix amb la saviesa duna codificada experiència centenària, no contaminada per les modes foranes ni pertorbada per les presses duna cuina ràpida.